Инициатори на кампанията са  Сдружение АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните центрове

...
Инициатори на кампанията са  Сдружение АРЗ Солидарност“ и Превантивно-информационните центрове
Коментари Харесай

Онлайн въпросници насочват ученици и техните семейства към програми срещу употребата на наркотици

Инициатори на акцията са  Сдружение „ АРЗ Солидарност “ и Превантивно-информационните центрове (ПИЦ) в страната

Младежи в риск от цялата страна на възраст 12-19 година ще имат достъп до специалисти по предварителна защита на използването на опиати благодарение на специфични онлайн въпросници. Всеки, попълнил електронния въпросник, ще получи рекомендация или ще бъде ориентиран към експерт за спомагателна оценка или съответната терапия. Инициативата има за цел да предотвратява използването и зависимостта към опиати.

Въпросниците са в три разновидността: за възпитаници, за родители и за учители, в това число учебни психолози. Целта е младежите и техните близки да се насочат в точния момент към експерти по предварителна защита на психоактивни субстанции. Така всеки ще може да получи съответна помощ, както и консултация онлайн.

„ Работим за по-добрата осведоменост на младите по отношение на резултатите от дрогата и алкохола. Извършваме безвъзмездни съвещания и поддръжка на младежи и техните фамилии. Сред младежите се популяризират доста легенди, свързани с опиатите, а родителите се усещат несигурни да приказват с децата си на тази тематика. Онлайн въпросниците са инструмент за бърза противоположна връзка и предприемане на най-адекватните дейности. “ Това разяснява доктор Цветелина Петкова, шеф на Столичния предпазен център по зависимости (ПИЦ по ПН – София).

Инициативите са в осъществяване на Националната тактика за битка с опиатите (2020-2024 г.) и са финансирани от Министерство на здравеопазването посредством Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Въпросниците са създадени от психолози от Сдружение „ АРЗ Солидарност “ и специалисти от НЦОЗА. В партньорство със Столичен предпазен център по зависимости и центровете в цялата страна, където услугите на специалистите са изцяло безвъзмездни, консултирането на младежите и техните родители ще станат по-достъпни и известни измежду хората.

Скриниг въпросниците са анонимни и са налични ТУК.

Допълнителна информация:

Данните на Националния център по публично здраве и разбори за 2021 година демонстрират, че през лечебните заведения в страната са минали общо 1236 деца и младежи поради остри интоксикации (отравяне), свързани с използването на опиати и/или алкохол.

В 616 случая става въпрос за деца до 15 година, като 89 от тях са били признати в болница поради приложимост на опиати, 428 – поради приложимост на алкохол, а 99 – поради комбинирана приложимост на алкохол и опиати. В болница са били признати и 620 младежи на възраст сред 16 и 18 година, поради остри интоксикации, свързани с използването на психоактивни субстанции (наркотици и/или алкохол).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР